Examenreglement CCSE
Algemeen
1.1. Doelstelling
Stichting Certificering CCSE, hierna SC CCSE, stelt zich ten doel examinering aan te bieden teneinde de kandidaat in staat te stellen examens af te leggen ten behoeve van registratie als Certified Chemical Safety Expert. De examens worden afgenomen op basis van de daarbij behorende examenreglementen.
1.2. Examenorganisatie
SC CCSE is aangewezen als de examenorganisatie voor het afnemen van het examen.
1.3. Geheimhouding
Een ieder die betrokken is bij de ontwikkeling en de uitvoering van de examens en daarbij beschikking krijgt over gegevens die vertrouwelijk zijn is verplicht tot geheimhouding daarvan, behoudens wettelijke voorschriften die verplichten tot bekendmaking.
1.4. Exameneisen
De exameneisen worden vastgesteld door het Bestuur van de SC CCSE en de Examencommissie die hiervoor door het Bestuur is aangesteld. De exameneisen zijn uitgewerkt in de eindtermen/exameneisen. Deze zijn openbaar en staan op de website van de Stichting (www.ccse.nl). De SC CCSE draagt zorg voor het bekendmaken van wijzigingen van de exameneisen en per wanneer die van kracht worden.
1.5. Examen CCSE
Dit reglement betreft het examen CCSE. De kandidaat dient een CCSE-opleiding te hebben bijgewoond en afgesloten om deel te kunnen nemen aan het examen.
1.6. Intellectueel eigendom
Het intellectueel eigendom en publicatierecht van de opleiding en examinering inclusief
hetgeen uit de examencommissie voortkomt, ligt bij Sdu. De onbeperkte licentierechten zijn
hierbij overgedragen aan de Stichting Certificering CCSE.
Examencommissie
De Examencommissie van de SC CCSE is adviserend en houdt toezicht op de inhoud van de examens. De examencommissie houdt tevens toezicht op een correcte gang van zaken met betrekking tot de examinering. De taakomschrijving van de examencommissie staat omschreven in het huishoudelijk reglement.
Aanmelding
4.1. Inschrijving
Alleen kandidaten die een CCSE-opleiding met goed gevolg hebben afgesloten kunnen deelnemen aan het examen CCSE. Kandidaten kunnen zich alleen dan inschrijven indien zij akkoord gaan met de algemene voorwaarden en de deelnamevoorwaarden. Kandidaten kunnen zich via de website van CCSE inschrijven. Zij ontvangen een e/elektronische bevestiging voor de deelname aan het examen.
4.2. Examengeld
Het examengeld bedraagt € 269,-. De kandidaat dient het examengeld voorafgaande aan het examen te voldoen. Na bevestiging van de aanmelding is de kandidaat het examengeld verschuldigd. De factuur dient, conform de deelnamevoorwaarden, binnen 14 dagen te worden voldaan.
4.3. Annulering/wijziging
De kandidaat kan overeenkomstig het gestelde in de deelnamevoorwaarden de deelname aan het examen annuleren of de deelnamedatum wijzigen.
4.4. Geldigheidsduur
De geldigheidsduur van het Certificaat is 1 jaar, waarna Permanente Educatie Punten behaald moeten worden met een minimum van 6 punten per jaar. Daarbij is het tevens van belang dat men nog steeds actief werkzaam is in het werkveld van chemische veiligheid.
4.5. Certificering geweigerd
Certificering van een kandidaat kan om ethische redenen worden geweigerd. Deze weigering zal schriftelijk worden toegelicht.
5. Samenstelling examen
Het examen wordt afgenomen op basis van de eindtermen/exameneisen van de opleiding CCSE.
Het examen wordt uitsluitend schriftelijk en in het Nederlands afgenomen.
Het examen is een openboekexamen. Het is toegestaan op het examen de verplichte leerstof zoals beschreven in de studiehandleiding alsmede algemene naslagwerken als Chemiekaartenboek te raadplegen. Gebruik van PC, laptop of mobiele device is niet toegestaan.
Het examen bestaat uit open examenvragen, die elk kunnen bestaan uit een of meer deelvragen.
De examenvragen betreffen de volgende eindtermen/exameneisen:
Kennis hebben van elementaire chemische begrippen om daardoor in staat te zijn veiligheidsinformatie over chemische stoffen te kunnen begrijpen.
Kennis hebben van de vigerende wet- en regelgeving op het gebied van gevaarlijke stoffen.
Het kunnen herkennen, evalueren en beheersen van de risico’s bij het werken met gevaarlijke stoffen, en op basis van deze kennis een risicoanalyse kunnen maken.
Het kunnen lezen en interpreteren van SDS-en.
Zicht hebben hoe voorlichting en toezicht bij het werken met gevaarlijke stoffen kan worden ingevuld.
Kennis hebben van de richtlijn PGS 15.
Kennis hebben over hoe te handelen bij incidenten met gevaarlijke stoffen.
Zicht hebben hoe de laatste stap in de arbeidshygiënische strategie, te weten PBM’s, goed is in te vullen.
Afname van het examen
6.1. Locatie
Het examen wordt afgenomen op een locatie die voldoet aan de volgende eisen:
De examenruimte heeft voldoende tafels en stoelen.
De examenruimte heeft voldoende geluidsisolatie, ventilatie, verlichting en verwarming.
6.2. Identiteitsbewijs
De kandidaat is verplicht zich voor aanvang van het examen te identificeren door middel van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De naam op het identiteitsbewijs dient overeen te komen met de vermelde naam bij inschrijving (NB indien het identiteitsbewijs slechts de meisjesnaam vermeldt, dient de meisjesnaam ook vermeld te worden bij inschrijving).
6.3. Wijze en duur van het examen
Het examen duurt maximaal 3 uur en wordt schriftelijk afgenomen. Het examen is afgelopen indien, voor het verstrijken van de termijn van 3 uur, alle kandidaten het lokaal hebben verlaten.
6.4. Orde bij het afnemen van het examen
SC CCSE stelt toezichthouders aan die zorgdragen voor een correct verloop van het examen. Indien er bij het examen een gecommitteerde van of namens de examencommissie aanwezig is, kan deze gecommitteerde ook als toezichthouder optreden.
De kandidaten dienen 15 minuten voor het begin van het examen aanwezig te zijn. Kandidaten mogen niet eerder dan 15 minuten na begin van het examen het gemaakte examenwerk inleveren en het examenlokaal verlaten.
Kandidaten die arriveren na het begin van het examen worden toegelaten mits er nog geen kandidaat de zaal verlaten heeft. Kandidaten die te laat zijn gekomen hebben dezelfde vastgestelde eindtijd van het examen, d.w.z. 2 uur nadat de toezichthouder het examen heeft gestart.
Tijdens het examen is elke informatie-uitwisseling tussen kandidaten verboden. Ook informatie-uitwisseling tussen toezichthouders en kandidaten is niet toegestaan, behalve als het organisatorische zaken betreft. Het gebruik van een mobiele device is niet toegestaan.
Tijdens het examen mag de kandidaat zijn/haar plaats niet verlaten, tenzij met toestemming van de toezichthouder, respectievelijk gecommitteerde.
6.5. Geheimhouding
De vragen van de examens zijn geheim. Dit heeft te maken met de kwaliteitsnormen die de Examencommissie aan de examens stelt. Per examen worden de statistische waarden berekend. Hiermee kan de commissie de kwaliteit van het examen vaststellen. Voorwaarde daarbij is dat een vraag een voldoende aantal keren moet worden gesteld zonder dat deze bekend wordt bij de kandidaten.
De geheimhouding heeft tevens te maken met het feit dat het examen een selectie-instrument is waarbij een verdeling wordt gemaakt tussen kandidaten die de stof wel beheersen en de kandidaten die de stof onvoldoende beheersen.
6.6. Maatregelen bij bedrog
De kandidaat die op onrechtmatige wijze deelneemt aan het examen, zich verstorend gedraagt of frauduleuze handelingen verricht tijdens het examen, zal worden uitgesloten van verdere deelname aan het examen, zulks ter beoordeling aan de toezichthouder, respectievelijk gecommitteerde. Het examengeld van het onderhavige examen wordt niet geretourneerd. De kandidaat wordt als niet geslaagd beschouwd. De kandidaat behoudt de mogelijkheid om zich aan te melden voor een nieuw examen. Voor dit nieuwe examen is nogmaals examengeld verschuldigd.
6.7. Regeling van het examen voor kandidaten die niet zijn verschenen
De kandidaat die niet bij het examen waarvoor hij /zij zich heeft aangemeld is verschenen, en niet conform de voorwaarden heeft geannuleerd/gewijzigd, heeft de mogelijkheid zich opnieuw aan te melden voor het examen. De kandidaat is dan opnieuw examengeld verplicht te voldoen (ook indien de afwezigheid was wegens bijzondere omstandigheden).
Indien de kandidaat niet kon verschijnen:
vanwege het overlijden van één van de ouders of schoonouders, partner, kind, broer of zus, als het examen viel in de periode beginnend bij de overlijdensdag tot en met de begrafenis c.q. crematie;
bij het overlijden van zwager of schoonzus, grootouders of kleinkind, als het examen is gepland op de dag van overlijden of de dag van de begrafenis of crematie;
dan zal SC CCSE het examengeld terugbetalen (onder inhouding van administratiekosten). Hiertoe dient de kandidaat een bewijsstuk (bijvoorbeeld een akte van overlijden of een rouwkaart) in te dienen (gelieve uiterlijk 14 dagen na de examendatum).
Examenresultaten
7.1. Beoordeling
De correcte antwoorden worden vastgesteld onder toezicht van de Examencommissie.
7.2. Beoordelingsnormen voor slagen en afwijzen
Het totaal aantal te behalen punten is 100. Om te slagen moeten ten minste 65 punten zijn behaald.
7.3. Bekendmaking uitslag
De uitslag van het examen wordt, namens de Examencommissie, vastgesteld door SC CCSE. Uiterlijk 3 weken na de datum van het examen stuurt SC CCSE de uitslag naar de kandidaat. De uitslag wordt uitsluitend schriftelijk of per e-mail aan de kandidaat verstrekt.
7.4. Bewaartermijnen
De directie van SC CCSE bewaart van iedere kandidaat die heeft deelgenomen aan het examen een dossier met daarin een uitdraai van de examenopgaven en antwoorden gedurende 12 maanden na afloop van het examen in het archief.
Het Bestuur van SC CCSE draagt er zorg voor dat een set van bij het examen gebruikte opgaven, beoordelingsnormen en een lijst met uitslagen van alle kandidaten die deelgenomen hebben aan dat examen, bewaard zal blijven in het archief gedurende minimaal 3 jaar.
8. Deelname kandidaten met fysieke beperkingen
Indien een kandidaat fysieke beperkingen heeft waardoor reguliere deelname aan het examen niet mogelijk is dient hij/zij voor inschrijving voor het examen contact op te nemen met SC CCSE. Deze zal dan trachten een bevredigende oplossing te vinden. Hieraan zijn mogelijk kosten verbonden.
9. Klachten-, bezwaar- en beroepsprocedure
Een kandidaat kan een klacht of bezwaar indienen.
9.1 Klacht
Een ieder die onder verantwoordelijkheid van het SC CCSE heeft deelgenomen aan het examen kan uiterlijk tot 15 dagen na dagtekening van de uitslag een klacht indienen over de organisatie van de examens.
De klacht kan worden ingediend bij de Examencommissie van de SC CCSE. Klager ontvangt een bevestiging van ontvangst binnen 10 werkdagen. De Examencommissie van de SC CCSE zal de klacht binnen 30 werkdagen afhandelen en de kandidaat van de afhandeling op de hoogte stellen.
De klacht moet zijn voorzien van een motivatie en dient schriftelijk te worden ingediend. Aan de behandeling van de klacht zijn kosten verbonden. Deze kosten bedragen € 100,00. De examencommissie neemt de klacht in behandeling indien het bedrag is gestort op de daartoe aangewezen rekening.
9.2 Bezwaar tegen de uitslag van het examen
Een ieder die onder verantwoordelijkheid van de SC CCSE heeft deelgenomen aan het schriftelijk examen kan uiterlijk tot 15 dagen na dagtekening van de onvoldoende uitslag formeel bezwaar aantekenen tegen een examenvraag. Hiertoe is inzage in de betreffende examenvraag (of vragen) mogelijk.
Het formele bezwaar kan worden ingediend bij de Examencommissie van de SC CCSE. De kandidaat ontvangt een bevestiging van ontvangst binnen 10 werkdagen. De Examencommissie zal het bezwaar afhandelen na betaling van de kosten van het bezwaar. Deze kosten bedragen € 100,00. De examencommissie neemt de klacht in behandeling indien het bedrag is gestort op de daartoe aangewezen rekening.
In het bezwaarschrift dient de kandidaat duidelijk gemotiveerd aan te geven waarom hij meent recht te hebben op een hoger, dan het toegekende, examenresultaat. De kandidaat dient aan te geven waarom de betreffende vraag in combinatie met de antwoordalternatieven in redelijkheid niet kon leiden tot een geboden antwoordalternatief. De gronden dienen duidelijk en relevant te zijn. Bij gebruik van teksten of citaten uit wetten, toelichting op wetten, publicaties of andersoortige toelichtingen, dienen deze niet integraal te zijn opgenomen in het bezwaarschrift, maar als bijlage(n) met bronvermelding.
Indien een bezwaarschrift onduidelijk wordt aangeleverd of indien de motivering onduidelijk is of niet voldoet aan bovenstaande eisen, dan kan de examencommissie het bezwaarschrift terugzenden naar de kandidaat teneinde deze in de gelegenheid te stellen om binnen 14 dagen een schriftelijke aanvulling op het bezwaarschrift te geven. Indien deze aanvulling niet tijdig is ontvangen c.q. nog niet voldoet aan de eisen (ter beoordeling van de Examencommissie), dan wordt de examenkandidaat niet ontvankelijk verklaard in zijn bezwaar.
De Examencommissie zal binnen een periode van 30 werkdagen, na het in behandeling nemen, het bezwaar afhandelen. In het geval de Examencommissie één of meer van de in het bezwaarschrift geuite bezwaren gegrond verklaart, worden de kosten van het bezwaar voor de meerkeuzevraag of -vragen gerestitueerd. De betreffende (meerkeuze)vraag of -vragen worden bij de berekening van de uitslag buiten beschouwing gelaten. De kandidaat kan dan, indien de norm wel behaald wordt, alsnog slagen voor het schriftelijke examen.
9.3 Beroep
Indien de kandidaat het niet eens is met het door de Examencommissie genomen besluit kan uiterlijk tot 15 dagen na dagtekening van de afhandeling van het bezwaar, beroep worden aangetekend bij het bestuur van de SC CCSE. De beroepsprocedure neemt geruime tijd in beslag. Het bestuur van de CS CCSE zal twee leden of externe deskundigen vragen om een commissie van beroep te vormen om een beoordeling te geven van de afhandeling van het bezwaar. De commissie zal de afhandeling van het bezwaar uitsluitend procedureel beoordelen. De commissie zal binnen twee maanden het beroep afhandelen. De uitspraak van de commissie is bindend. Indien de uitspraak is dat de procedures niet juist zijn gevolgd, dan zal de Examencommissie het beroep, zonder dat daarbij voor de kandidaat kosten zijn, geheel opnieuw moeten beoordelen.
Kennisneming en hantering van het reglement door de Examencommissie
De Examencommissie dient op de hoogte te zijn van de inhoud van dit examenreglement. De Examencommissie handelt volgens de regels van dit reglement.
In gevallen waarin dit examenreglement niet voorziet, beslist het Bestuur van de SC CCSE na overleg met de Examencommissie.
Een kopie van het examenreglement is te downloaden van de website van SC CCSE.
Covid-19- beperkingen.
Wij volgen strikt de richtlijnen van de overheid voor wat betreft beperkingen, voorwaarden en locatie inzake de COVID-19 situatie.
Datum van ingang
Dit reglement V7 is geldig vanaf 1 juli 2020.